NDSYBB Güney, 1 litre süt 1 kilo yem etmiyor

Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Bilgehan Güney, Niğde’de şuanda 156 bin adet Büyükbaş hayvanın bulunduğunu, son günlerde yeme gelen zamlar sonrası 570 ile 670’e kadar çıkan yem fiyatlarıyla 1 litre süt 1 kilo yem etmez duruma geldiğini belirtti.

YETKİLİLERİN HAYVAN ÜRETİCİLERİNİN DERDİNE ÇARE BULMALARINI İSTİYORUZ

Ülke genelinde olduğu gibi Niğde’de de hayvancılık alanında büyük sıkıntıların çekildiğini ifade eden Güney; “ Türkiye genelinde hayvancılıkla ilgili, çiftçilikle ilgili çok büyük sıkıntılar var. Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği olarak hayvancılık ve çiftçilikle ilgili sıkıntıları zaman zaman gündeme getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz. İnşallah hayvan üreticilerimizin ve çiftçilerimizin sıkıntısını dile getirdiğimiz gibi gücümüzün yettiği kadar da getireceğiz. Bu çıkartmış olduğu sesi de yukarıdaki büyüklerimiz duyar ve hızlı bir şekilde buna bir el atarlar diye düşünüyoruz. Atmalarında istiyoruz” dedi.

NİĞDE’DE KAYITLI 156 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN BULUNUYOR

Niğde genelinde kayıtlı olarak 156 bin adet Büyükbaş hayvan bulunduğunu belirten Güney; “ Niğde genelinde bizim resmi kayıtlarımızda 156 bin adet Büyükbaş Havyan bulunmaktadır. Büyükbaş hayvan besleyen işletmelerimiz piyasa bu şekilde gitmeye devam ederse, yani süt piyasası dip yapmış iken üreticilerimizin büyükbaş hayvan üretmeye devam edeceklerini sanmıyorum. Çünkü Hayvan üreticimiz olsun çiftçilerimiz olsun perişan can çekişiyor. Ziyaret ettiğim üreticilerimiz bizlere bu piyasa bu şekilde gitmeye devam ettiği sürece 2025 yılının Ocak ayında hayvanlarını kesime göndereceklerini bizlere söylüyorlar.

ÇİFTÇİ, ÜRETECİ VE HAYVANCILIK YAPAN VATANDAŞ PERİŞAN

Ülke genelinde olduğu gibi Niğde’de de üreticilerin perişan olduğunu söyleyen NDSYBB Güney; “ ben birlik başkanı olarak her daim çiftçilerin yanında oluyorum ve onları ziyaret ediyorum. Ziyaret ettiğim bütün üreticiler dert yanıyor ve perişan halde olduklarını belirtiyorlar. Bütün ürünlerde fiyat düşüklüğü üreticiyi perişan ediyor.  Mesela domates, Patates, Karpuz,  Kavun ve silajlık mısır para etmiyor. Gelinen noktada sütün de ucuz olmasından dolayı hayvancıların da perişan olduğunu söyledi.

1 LİTRE SÜT 1 KİLO YEM ETMİYOR

1 litre sütün 1 kilo yem etmediğini belirten Güney; “ Yem fiyatlarına son bir ay gibi bir süre içerisinde peyderpey olmak üzere toplam 70 TL’lik bir zam yapıldı. Yani şuanda 50 kiloluk bir yem 550 ile 670 TL arasında satılırken, 1 litre süt ise 12lira 40 kuruştan satılıyor. Yani 1 kilo yeme 1 litre süt etmiyor. Süt konseyinin açıklamış olduğu 14 lira 65 kuruş vermesi gerekirken toplayıcı ve süt toplayıcıları vatandaşımıza, üreticimize şu an halen daha 12 lira 50 kuruştan alıyor. Süt fiyatları bir tık artarken yem fiyatları 5 tık birden artıyor. Yani halen süt yerinde sayıyor. Çiftçilerimizin ürettiği süt para etmez ise önümüzdeki günlerde bütün üreticilerimiz süt sığırlarını kestirmek zorunda kalacak. Eğer zaten kesimler başlarsa biz tekrar bir yıl sonra iki yıl sonra ola ki süt fiyat belli bir stabilizeye çıktığında bu insanlar tekrar hayvancılığa teşvik etmemiz için bir sil baştan tekrar köy kasaba gezeceğiz. Ahır ağır gezeceğiz. İşletme işletme gezeceğiz. Ama bunların bu insanları ne kadar tekrar bu işe yönlendirebiliriz, orası muamma. O yüzden ben istiyorum ki yukarıdan büyüklerimiz, bakanlığımız inşallah bu işe bir el atacak. Atacaklarına da inanıyorum. Çünkü Tarım Bakanı da il il toplantılar yapıyor. Ben de Tarım Bakanlığımızın yapmış olduğu bir toplantıyla katıldım. Orada da gündeme geldi. İnşallah ben umuyorum Tarım Bakanlığı bu işe bir el atacağını. Çünkü inanın samimi söylüyorum, bu şekilde giderse bu hayvanlar kesilmeye başlarsa arkasını toparlayamaz, hepsi kesilir. O yüzden inşallah böyle bir şey olmaz. Böyle bir şey yaşamayız” dedi.

Daha Fazla Haber