Niğde’de papazın evi talan ediliyor!

Niğde’de Eski Saray Mahallesi’nde bulunan ve halk arasında papazın evi olarak bilinen tarihi ev görenleri büyük hüzne boğuyor.

Yıllarca ilgisizlik ve bakımsızlığa dayanan tarihi ev meydana gelen aşırı yağışlara direnemeyip yıkılmıştı. Göz göre göre yıkılan tarihi ev şimdi de madde bağımlılarının talanına ve tahribatına uğraması vatandaşları üzüyor. 

Tarihi konağın uzun yıllar Niğde turizmine kazandırılması beklenirken göz göre göre yıkılması Niğde kamuoyunda da büyük üzüntüye neden oldu. Yıkılan binanın yıkıntılarının da talan edilmesi Niğde’de tarihi değerlere karşı yapılan yağmanın, tarihi değerlere verilmeyen önem ve ilgi bir kez daha gün yüzene çıkardı. Çevre sakinleri tarihi konağa ait kapıların hurdacı olduğu belirtilen bir kişi tarafından alındığı, sütunların, oyma taşların bölgeden alınarak nereye götürüldüğünün belli olmadığını iddia ettiler.

Mahalle sakinleri bu memlekette emniyet ne iş yapar, Kültür Turizm Müdürlüğü ne iş yapar, Belediye ne iş yapar, müze müdürü ne iş yapar sorusunu sorarken, bir bölümü yıkılan tarihi binada güvenlik zafiyeti olduğunu, kalan duvar ve yapıların yıkılması durumunda insanlara zarar verebileceğini, bina çevresinde hiçbir güvenlik önleminin ve çalışmanın olmadığını söylediler. 
Her ne kadar özel mülk olsa da tarihi bir değere sahip olan bu binanın tüm Niğdelilerin sorumluluğunda olduğunu belirten vatandaşları, “Niğde’deki bu tarihi yapılar milyon lira restorasyonuna gider bahanesi ile kaderine terk ediliyor ve böyle göz göre göre yok olmaya mahkûm ediliyor. Oysa başka ülkelerde en çok kıymet verilen tarihi dokular bu tür yapılardır” dediler. 

Vatandaşlar bu konuda Niğde Valiliğinden bir çalışma beklediklerini belirterek, Biz Niğde’nin şu zamana kadar sahipsizliğinden yakınırdık ama şimdi hem sahipsiz hem de çaresiz bir Niğde izliyoruz ve Niğde tarihiyle kültürüyle yok oluşuna doğru gidiyor, lütfen yetkililerimize sesleniyoruz bu tarihi yapılara sahip çıkılsın dediler. 

Daha Fazla Haber