Hukuk, adalete yönelmiş bir toplumsal yaşama düzenidir

Adli yıl açılışında konuşan Niğde Barosu Başkanı Avukat Emin Alper Öztürk; “2024-2025 Adli Yılı’nı, yargı sistemimizin ve avukatlık mesleğimizin sorunlarını dile getirmek zorunda kalarak değil, vatandaşımızın adaletin sağlanacağına güven duyabilecekleri bir hukuk sisteminin unsurlarını hep birlikte inşa edebilmenin heyecanıyla karşılamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, sosyal kurumların birinci erdemi olan adalet beklentisine cevap vermek, hepimizin sorumluluğudur. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar olarak bugüne kadar bir yandan mesleğimizin ağır sorunlarına çözüm aramak için mücadele ederken öte yandan insan hakkı ihlallerine karşı onurlu yaşam hakkından, sahipsiz hayvanlar için hayvan haklarından,  olağanüstü mahkemelere karşı bağımsız mahkemelerden, keyfiliğe karşı liyakatten, cezasızlığa karşı kanun önünde eşitlikten, darbe ve darbe girişimlerine karşı demokrasiden, şiddete maruz kalan kadınlarımız için kadın haklarından, baskı ve engellemelere karşı özgürlükten yana olduk. Demokrasinin en önemli unsuru olarak seçmenin iradesine saygı duyulmasını, hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, anayasal düzenin de bir gereği olarak Anayasa Mahkemesi kararlarına uygun hareket edilmesini savunduk” dedi.

Hukuk, adalete yönelmiş bir toplumsal yaşama düzenidir diyen Avukat Öztürk” Dolayısıyla talebimiz, topyekûn adalettir. Bunu sağlamanın ödülü ise toplumda adalete olan güven duygusunun artması, vatandaşlık bilincinin yerleşmesi, suçun azalması, toplumsal barışın ve refahın yükselmesidir. Adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı ve etkili kullanılabilecek bir savunma hakkı şarttır. Savunma ayağı eksik veya güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez. Savunma hakkının temsilcisi olan avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden vatandaşlarımızın adalet talebine karşılık verebilmek mümkün değildir” dedi.

Diploma makinası haline gelen hukuk fakültelerine bir önlem alınması gerektiğini belirten Öztürk; “ Önemle ve altını çizerek ifade etmek isteriz ki, Diploma makinası hâline gelen hukuk fakültelerine önlem alınmadan. Stajyer Avukatların Hakim Savcı Yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmeleri sağlanmadan. Önleyici avukatlık modelinin geliştirilerek meslek alanlarını genişletecek yasal düzenleme yapılmadan, Kamu avukatlarının özlük hakları mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmeden. Bağlı çalışan avukatların hakları bakımından düzenleme yapılmadan, Engelli avukatların en temel hakları güvenceye kavuşturulmadan. CMK Ücret Tarifesi mesleğin onuruna uygun olacak şekilde belirlenmeden, CMK ve Adli Yardım alacaklarımız ödenmeden. Yargı faaliyetlerinde KDV oranı düşürülmeden ve hatta kaldırılmadan, Avukatların diğer yargı görevlileri ile emeklilikte yaşadığı ağır eşitsizlik ortadan kaldırılmadan. Avukata dönük şiddet vakalarının önlenebilmesi ve caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılmadan, savunma hakkının etkin kullanımından ve haliyle adil yargılamadan bahsedilemez. Vatandaşlarımızın adil yargılanma hakkının bir parçası olarak bir yandan mesleğimizin sorunlarının çözümü için mücadele ederken diğer yandan da hukuku, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Cumhuriyet meydanında düzenlenen töreni Niğde baro Başkanı Avukat Emin Alper Öztürk’ün yanı sıra Baroya kayıtlı avukatlar katıldı.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde, Güneş Enerjisinden Hak Ettiği Payı...
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt ve İl...

Haberi Oku